Helderan

Królestwo sesji RPG

#1 2011-04-19 10:25:48

Jerzyk

Użytkownik

Punktów :   

Zasady MG Jerzyka

ZASADY OBOWIĄZUJĄCE NA FORUM

Witam wszystkich zainteresowanych sesją. Bardzo się cieszę że odwiedziliście to forum poświęcone fantastyce. Sesje odgrywają się tu w moim autorskim świecie zwanym Helderanem. Jest to świat charakteryzujący się surowym podejściem do wyobrażania sobie stworzeń, zachowań i obyczajów. Ponieważ opisywanie go zajęło by mi wiele czasu powiem tylko że opiera się na ogólnym wyobrażeniu średniowiecznej Europy a zawarte w nim fantastyczne elementy początek swój mają w mitologii europejskiej. Tak więc jeśli nie będziecie pewni czy aby wprowadzane przez Was fantastyczne elementy do świata są odpowiednie, zadajcie sobie pytanie jak by to odebrali mieszkańcy średniowiecznej Europy. Zaznaczam że wszelkie smoki, giganty i bestie są owiane tajemnicą. Dużo się o nich mówi ale mało widuje. Podobnie jest z magią, która postrzegana jest jako coś niezwykłego, często złowieszczego i niebezpiecznego. Dlatego nie trudno jest nekromantom, demonologom, czarnoksiężnikom i innym zawisnąć na stryczku tylko za to iż postrzega się ich za takowych. Oczywiście takie wyobrażenie jest różne dla terenów po jakich się podróżuje w świecie Helderanu. Mimo wszystko jest to świat fantastyczny dlatego bogaty jest w przeróżne rasy takie jak elfy, niziołki, gnomy czy krasnoludy. Wszystkie te rasy postrzegają się mniej więcej tak jak w średniowieczu postrzegali się ludzie z odległych państw. Wszystkie rasy wyróżniają się na swój sposób, myślę że skoro wybierzesz którąś z nich wiesz jakimi cechami może się charakteryzować. Wszelkie stworzenia fantastyczne jakie powtarzają się w innych systemach są i w tym, nie ma jednak tu żadnych innych autorskich stworzeń takich jak np. gothicowe ścierwojady lub D&Dowskie gibberlingi. Jeśli masz jakieś pytania pisz śmiało, z miłą chęcią pomogę dobrać rasę i klasę, opowiem coś więcej na temat świata.

MAPA HELDERANU

http://img854.imageshack.us/img854/5492/mapahelderaskatkanina.jpg

SŁÓW KILKA NA TEMAT SAMEJ SESJI

Na początek parę słów o tym jak piszecie – obowiązuje Was narracja w trzeciej osobie czasu przeszłego z zachowaniem zasad ortografii i interpunkcji.

Tak piszecie co Wasz bohater robi.

-Tak piszecie co Wasz bohater mówi.

"Tak piszecie co Wasz bohater myśli."

Przykład: I podniósł wiadro pełne zimnej wody tylko po to żeby je sobie zaraz wylać na głowę.
- Brrrrrruuaaa... ale zimna i orzeźwiająca, tego mi było trza.
"No może nie do końca to miałem na myśli"

Po zamieszczeniu przeze mnie posta macie 7 dni na odpisanie. Zdaję sobie sprawę z faktu, że wszyscy mamy życie poza forum. Dlatego w sytuacji gdy z jakiś względów nie możecie odpisać w terminie uprzedzacie mnie o tym w komentarzach lub inaczej. W przypadku gdy ktoś trzy razy nie odpisze bez uprzedzenia wylatuje z sesji. Na mój post będziecie czekać 3-4 dni licząc od momentu gdy odpisze ostatni gracz w danej kolejce.

Jeśli chodzi o język, jakim posługują się Wasi bohaterowie, to w miarę możliwości używajcie archaizmów by budować klimat. W ten sposób inni gracze naucza się nowych słów i wzbogaca o nie przyszłe sesje. Nie przywiązuję zbytniej uwagi do wulgaryzmów, dopóki nie zaczną psuć rozgrywki.

Co do Waszych postaci, chciałbym abście w komentarzach sesji zamieścili informacje na ich temat.

Wystarczy podać:

imię i nazwisko

pseudonim

ilustrację ( nie za małą, nie za dużą) 

opis postaci z ogólnie zawartymi wadami, zaletami, biegłościami i uszczerbkami na zdrowiu czy umyśle.

Oprócz tego proszę podać nr gg lub chociaż e mail.

JAK WYGLĄDA SESJA

Opisuję zdarzenia i rzeczy, Wy zaś opisujecie tylko swoje zachowania i zamiary odnosząc się do moich opisów. Macie szerokie pole do popisu gdyż nie przywiązuję uwagi do waszych zachowań dopóki nie maja one znaczącego wpływu na przebieg sesji. Ponadto nawet jeśli wykroczycie poza schemat rozgrywki ja będę starał się dostosować do waszych decyzji jak najlepiej, pamiętajcie jednak iż fabuła jest przeze mnie z góry określona i zmuszając mnie do jej zmiany psujecie rozgrywkę nie tylko sobie ale i innym którzy biorą w niej udział. Wasze wypowiedzi mogą być kontynuowane tyle razy ile macie na to ochotę ( nie muszą składać się z jednorazowego opisu poczynań bohatera) jeśli będziecie chcieli wypowiedzieć się ponownie podczas jednej tury na końcu swojego opisu dodajcie CDN (ciąg dalszy nastąpi), jesli zaś chcecie już skończyć turę dodajcie na końcu KONIEC. Jeśli nie napiszecie nic uznam że zostawiacie mi wolna rękę. Wszelkie informacje które chcecie przekazać tylko i wyłącznie jednej osobie biorącej udział w sesji podajecie sobie poprzez gg lub maila. I ja tak samo będę robił chcąc przesłać fabularne informacje tylko jednej z postaci. Należy jednak przy tym uważać na to aby postać fikcyjna należąca do osoby nieświadomej nie miała możliwości usłyszeć czy zobaczyć tego co jest przekazywane poza sesja na forum.

I to by było na tyle, życzę świetnej zabawy i dziękuję za uwagę !!!

Ostatnio edytowany przez Jerzyk (2012-02-28 09:51:08)

Odgrywaj swoją postać zgodnie z jej charakterem nawet jeśli nie spodobało by się to innym graczom. Pamiętaj że w tym świecie możesz wszystko!

Stopka forum

RSS